Se deosebesc următoarele 3 stadii ale bolii:1
1. Boala ficatului gras simplă (NAFLD)
2. Steatohepatita non-alcoolică (NASH)
3. Ciroza hepatică
Care sunt stadiile bolii ficatului gras non-alcoolic?
Stilul nostru de viață este responsabil în cea mai mare parte pentru apariția bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Prin modificarea obiceiurilor alimentare și creșterea activității fizice, care se traduce prin reducerea greutății corporale, puteți influența pozitiv situația ficatului dumneavoastră. A fost demonstrată reducerea conținutului de grăsimi din ficat ca rezultat al activității fizice. De asemenea, a fost demonstrat că scăderea în greutate are un efect pozitiv asupra nivelurilor transaminazelor în cadrul analizelor de laborator și, la majoritatea pacienților, o scădere în greutate >10% duce la o remisiune (dispariție) a bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). 2
25% dintre adulți la nivel global suferă de boala ficatului gras non-alcoolic, această afecțiune evolează silențios, dar cu implicații majore asupra sănătății și poate fi considerată o nouă epidemie globală. Afecțiunea are în prezent o incidență de 25%4 la nivel global, în rândul populației adulte dar prezentând riscul de a se transforma într-o epidemie globală2. În Europa, 23% din populația adultă are această afecțiune, iar statisticile pentru România sunt similare, conform estimărilor specialiștilor.
Boala ficatului gras non-alcoolic este o tulburare care presupune stocarea unei cantități excesive de grăsime în celulele hepatice, cauzată de alimentația necorespunzatoare, lipsa de miscare și în foarte mică măsură din cauza genetică. Nedescoperită și netratată corespunzător, boala ficatului gras non-alcoolic evoluează în timp, contribuind la dezvoltarea afecțiunilor hepatice severe, cum ar fi ciroza hepatică sau carcinom hepatic.
Boala ficatului gras non-alcoolic este dificil de identificat/sesizat de către pacient pentru că nu se manifestă prin simptome specifice legate doar de afecțiuni hepatice și ca atare unele semne pot fi ignorate. Printre simptomele care pot indica boala ficatului gras non-alcoolic se regăsesc: astenie, oboseala, iritabilitatea, problemele cu somnul, pierderea apetitului sau durere în partea dreaptă a abdomenului. Alte posibile simptome gastrointestinale care nu sunt neapărat specifice, dar care pot semnaliza boala ficatului gras non-alcoolic, sunt: durere după masa, flatulență, greață, sau diaree 5,6.
Tratamentul afectiunii ficatului gras non-alcoolic se bazează pe 2 piloni principali. În primul rând, este necesară modificarea stilului de viață: alimentație echilibrată și rațională și controlul greutății, evitarea sedentarismului, evitarea fumatului. În al doilea rând, se impune tratament medicamentos hepatotrop cu agenți a căror eficacitate a fost demonstrată clinic. Dar atenție, tratamentul trebuie prescris de medicul specialist și nu este la libera decizie a pacienților pentru că pot exista consecințe serioase ale unui tratament inadecvat.
1. Gietka J. Klapaczyński J., Stłuszczenie wątroby - diagnostyka i leczenie, https://podyplomie.pl/medycyna/23439,stluszczenie-watroby-diagnostyka-i-leczenie, accessed on: 29.03.2019.
2. Strzeszyński Ł. Rozpoznawanie i leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby; Medycyna Praktyczna Gastrologia www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/80328,rozpoznawanie-i-leczenie-niealkoholowej-stluszczeniowej-choroby-watroby accessed on: 12.05.2021
3. Tapper EB, Loomba R.: Noninvasive imaging biomarker assessment of liver fibrosis by elastography in NAFLD. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2018 May;15(5):274-282.
4. Chalasani N, Younosssi Z, Lavine JE. The diagnosis and management of nonalcoholic fatty liver disease: Practice guidance from the American Association for the Study of Liver Diseases. Hepatology. 2018;67(1):328-357.
5. Dajani AIM et al. Arab Journal of Gastroenterology.2015;16:99-104.
6. Padma L. Indian Journal of Clinical Practice.2013;23(11).