Regimul alimentar pentru un ficat sănătos - principii generale

Adoptarea unui regim alimentar adecvat este o modalitate continuă și sistematică de a avea grijă de ficatul dumneavoastră. Principiile de bază ale regimului alimentar pentru un ficat sănătos sunt:


• Consumul unor cantități mai mici de alimente, împărțit în mai multe mese zilnice (în general sunt recomandate 5-6 mese);

• Eliminarea alimentelor grele;

• Limitarea consumului de grăsimi animale. Sunt recomandate grăsimile de origine vegetală precum uleiul din semințe de rapiță sau uleiul de măsline;

• Limitarea alimentelor prăjite în favoarea celor preparate prin fierbere și a celor preparate la cuptor;

• Consumul de alimente proaspăt preparate, într-o atmosferă relaxată;

• Eliminarea alcoolului


Să aruncăm o privire asupra obiceiurilor alimentare sănătoase

Ficatului îi plac alimentele ușor digerabile care conțin cantități mici de grăsimi. Regimul alimentar pentru un ficat sănătos trebuie să aibă un conținut ridicat de proteine și să fie bogat în vitamine din complexul B. Mesele preparate trebuie să fie proaspete și variate.2 Nu vă forțați să consumați alimente care nu vă plac!


Regulile de aur ale regimului alimentar pentru un ficat sănătos

Când să mâncați?

− Luați 5-6 mese, cu cantități reduse de alimente, alocate pe parcursul întregii zile!

− Atunci când luați masa, asigurați o atmosferă relaxată!


Cum să mâncați?

− Renunțați la alimentele prăjite sau înăbușite în sos!

− Pregătiți mesele prin utilizarea unor tehnici culinare sănătoase, precum fierberea, gătitul la aburi, pregătirea la grătar sau prăjirea fără adaos de grăsime.


Ce alimente și băuturi să consumați în cantități mai mari?

− Proteine2

    • Regimul alimentar pentru ficat trebuie să conțină din abundență proteine ușor absorbabile;

    • O sursă bună de proteine ușor absorbabile este reprezentată de carnea de pui, peștele, ouăle, laptele și brânzeturile.

− Grăsimi2

    • Grăsimile trebuie să reprezinte cel mult 30% din regimul alimentar pentru ficat;

    • Sursele de grăsimi animale trebuie limitate în favoarea surselor de grăsimi vegetale;

    • Sursele preferate de grăsimi sunt uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui și uleiul din semințe de in.

− Glucide2

    • Glucidele trebuie furnizate organismului mai ales sub formă de legume și fructe

− Legume2

    • Legumele care trebuie să fie din abundență în regimul alimentar pentru ficat includ sfecla roșie, dovleacul, morcovii, castraveții, ardeii, roșiile, pătrunjelul, salata verde și țelina;

    • Legumele de evitat ar fi cele cu păstăi, broccoli, ceapa, conopida, prazul, ridichile;

− Fructe2

    • Regimul dumneavoastră alimentar poate include piersici, mere, afine, zmeură, portocale, căpșune;

    • Fructele făcute piure sau doar decojite sunt cel mai bine tolerate;

1. Jaczewska-Schuetz J. Żywienie w chorobach wątroby. http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/72098,zywienie-w-chorobach-watroby. accessed on: 10/03/2021

2. Wydawnictwo Literat, Porady Lekarza Rodzinnego – Wątroba; https://www.sw.gov.pl/assets/74/85/60/7f47ba721664a364cd57d0f447bf255bfa055ee7.pdf accessed on: 03/05/2021

3. Neubauer K. Poniewierka E. Błonnik w wybranych chorobach przewodu pokarmowego; Piel. Zdr. Publ. 2013, 3, 3, 299–302 https://www.pzp.umed.wroc.pl/pdf/2013/3/3/299.pdf accessed on: 10.05.2021